Vill du bli mindre beroende av big tech? Känns det som att du redan är alldeles för beroende av de tjänster du redan har? Läs vidare för rekommendationer om hur du kan börja med små steg.

Det går faktiskt alldeles utmärkt att ta små steg åt gången Link to heading

Man behöver inte förändra hela sitt digitala liv på en dag, det är helt okej att byta ut någon tjänst då och då. Beroende på ens omständigheter kanske vissa tjänster är enklare än andra att byta ut, och vissa kanske man inte blir av med på ett tag. Steg för steg blir man ändå mindre beroende av de stora tech-jättarna, och man bygger ett digitalt liv som inte hänger på vad amerikanska miljardärer har för dagshumör.

Ett tips är att skapa ett konto på en tjänst och testa hur det känns. Det går såklart att ha kvar sina gamla tjänster parallellt och långsamt flytta över till de nya.

Nedan har jag listat några av de alternativ som jag själv använder och som jag med gott samvete kan rekommendera till andra. Jag har också länkar vidare till lite guider om hur man kommer igång med de tjänsterna. Välj en och testa! Kanske kan du ta ett steg mot att bli mindre beroende av big tech redan idag.

Sociala medier Link to heading

För sociala medier rekommenderar jag Mastodon (Twitter/Xitter-alternativ) och Pixelfed (Instagram-alternativ). För båda gäller det att man måste välja en server där man vill ha sitt konto, men utöver den biten är de väldigt enkla att komma igång med. Föreningen Konstellationen har skrivit bra guider om hur man kommer igång med båda tjänsterna.

Chat och röst/video-samtal Link to heading

När det gäller chat så rekomenderar jag Signal och Matrix. Signal kan ses som ett alternativ till WhatsApp och fungerar nästan precis likadant, medan Matrix mer liknar Teams/Slack/Discord.

Även här har Konstellationen en guide, som jag själv varit med och skrivit.

Epost Link to heading

För epost så kör jag Proton Mail. Det är en lite speciell epost-tjänst där allting lagras krypterat hos leverantören, vilket gör att man behöver använda deras epost-klient så att den kan dekryptera eposten på ens telefon eller dator. Det går också att använda en speciell brygga om man vill använda sin vanliga epost-klient (t.ex Thunderbird).

Ett annat alternativ är Fripost som inte är en tjänst, utan en Svensk förening. Som medlem får man en epost-tjänst, men man får också möjligheten att delta i föreningens interndemokrati.

Molnlagring och office-svit Link to heading

Jag använder Nextcloud som jag hostar själv på min egen server. I Nextcloud kan man bland annat lagra filer och redigera dokument på webben. Deras telefon-app har även finurliga funktioner som att automatiskt ladda upp alla bilder man tar. Här har jag tyvärr ingen rekommendation av leverantör att använda, men tar gärna själv emot tips!

Vill man vara riktigt säker finns också Cryptpad, där alla filer och dokument är lagrade krypterat på servern. Det är också en tjänst som går att sätta upp själv på en server om man har kunskapen för det, men det går också att använda den officiella tjänsten på cryptpad.fr då allting ändå är krypterat. Som registrerad får man 1GB lagringsutrymme och kan betala för att få mer.

Algoritmen Link to heading

Till sist tänkte jag rekommendera något som inte är en tjänst, utan mer en teknik, som kan hjälpa en att slå sig fri från algoritmen. RSS är en gammal teknik som många sidor och tjänster redan stöder och som kan användas för att få ett eget anpassat flöde där ingen algoritm bestämmer vad man ska få se. Via en app kan man till exempel se flödet av de senaste inläggen från de bloggar, podcasts, nyhetssidor, youtube-kanaler etc som man följer.

Konstellationen har en bra guide om hur man kommer igång här: